BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink
random random
Meniu principal
Prezentare Istoric Relief Obiective turistice Manastiri Contact


Submeniu
Evolutie Secolul XIX Secolul XX Populatie Traditii Primele marturii
Traditiile

Targu Neamt, cu Valea Ozanei strajuita de Cetatea Neamt si cu satul Humulesti in vecinatate, acum cartier al orasului, a format o comunitate puternica, omogena prin traditii si obiceiuri. Erau vestite mestesugurile tesutului dimiei si al confectionarii sumanelor de culoare cafenie, cu brademburguri negre, al tesutului panzeturilor de in si al cusaturilor nationale, in culori vii, naturale.

In prezent, costumul national se poarta numai cu ocazia unor festivitati sau a sarbatorilor traditionale de catre populatia varstnica. In localitatile rurale, majoritatea locuitorilor au costume nationale mostenite in familie, pastrate cu mare grija.

Traditia se pastreaza si in domeniul prelucrarii lemnului. Sculptura in lemn este bine reprezentata in biserici si in arhitectura locala, casele avand ornamentatii bogate, la credacuri si la porti. Toamana, de "Sf. Maria", cu prilejul Zilei orasului, are loc un targ al mesterilor lemnari, care evidentiaza anual realizarile mai deosebite din acest domeniu.

In apropierea orasului, unele familii au pastrat traditia unor mestesugari, transmise din generatie in generatie, pana in perioada actuala. Vestite prin forme si armonie cromatica sunt "bunditele de Ghindaoani" sau mastile colectionate de batrani sau realizate de Nicolae Popa din localitatea Tarpesti - Petricani. Acesta este cunoscut si peste hotare pentru muzeul de arta populara din casa sa si pentru talentul sau creator in domeniul "artei naive".

Cu ocazia Craciunului, a anului nou si a altor sarbatori de iarna, in zona orasului Targu Neamt, se pastreaza obiceiuri arhaice, bine conservate, cu motive si elemente ale mitologiei populare, in care se impleteste fantasticul cu realitatea inconjuratoare, vazuta prin prisma comunitatii satesti.

In aceasta perioada, turistii pot participa in mod direct la un imens spectacol folcloric spontan, realizat pe strada, fara a fi regizat.


designed by flubber © 2006